Navigeren tussen de eilandjes (scheren) door

Als onze Poolse buren in Flekkefjord eindelijk weg gaan, gooien ook wij de trossen los! We gaan naar Farsund! Eerst varen we een stuk op de motor het Flekkefjord weer uit en dan hijsen we, zodra het kan, de zeilen. We zeilen net heerlijk als ik een harde scheepstoeter hoor van een tanker achter ons. Ik lig zeker in de weg voor hem… Voor de zekerheid stuur ik ons wat meer naar de zijkant, zodat het vrachtschip er door kan. Daarna is het heerlijk zeilen. We hebben 14-18 knopen wind (windkracht 4) en we zeilen met 1 rif in het zeil. Het gaat super. We moeten wel laveren, omdat we tegenwind hebben richting Farsund. We varen een heel groot stuk de zee op om zo min mogelijk te hoeven kruisen. Daar komen we het schip de Oosterschelde tegen!!!! Deze boot doet mee met de Tall Ship Race. Ze zijn zondag uit Harlingen vertrokken en nu nog aan het zeilen…. Dan hebben wij toch meer geluk gehad! Mooie foto’s gemaakt.

IMG_8407

Na twee rakken bereiken we de vuurtoren van Farsund. Het lijkt hier alsof God 1000 eilandjes heeft laten vallen voor de kust… Overal oppassen voor onderwaterrotsen en eilandjes. Naast het feit dat dit even spannend is als je het voor het eerst doet, is het ook super gaaf! Dus zoomen we onze digitale kaart ver in, zodat we alle ondieptes goed kunnen zien. In de oude stadshaven is geen plek voor onze boot, alleen op een kade die aan lager wal ligt, kunnen we nog terecht. Nadat de Walkabout en de Falkor ook binnen zijn gekomen, doen we rustig aan. Samen eten we heerlijke tilapiafilet (gadver, bedorven, dus het werden kip schnitzels) en salade. ‘s Avonds even met elkaar besproken wat we morgen gaan doen… Onder genot van een toastje!! Eten komen we hier niet tekort, ben ik bang…

IMG_8417

In de ochtend het dorpje kort bekeken, boodschapjes gedaan en dan is het tijd om naar een heel klein en mooi baaitje te gaan: Boroy.

We varen op de motor naar Boroy en tijdens het motoren gaan de hengels uit. Voor de liefhebbers: Erwin heeft een zelfgeknutselde parafaan, Jan een gekochte parafaan (ik ga niet zitten knutselen voor 3 euro) en wij een professionele nieuwe hengel uit een vissportzaak!! En wie vangt er maar liefst 11 makrelen onderweg? Juist ja, Erwin! Wij niets! Beginnerspech zullen we maar zeggen. Het is een lekker rustig tochtje op de motor en we verbranden levend! Onwijs warm!! We hebben een baai uitgekozen om te overnachten die Boroy heet. Het is een hele smalle doorgang met aan beide kanten rotsen onder water. Het gaat van 90 meter diep opeens naar 4 meter, dus goed opletten… Alhoewel het IJsselmeer blij zou mogen zijn met 4 meter diepte! We komen zonder schade de baai in en vinden een super plek. Steiger waar we alledrie met de punt aanleggen en een hekanker aan de achterkant van de boot. We liggen prima! Het ziet er heel mooi uit daar: picknicktafel, bbq/kampvuurbak, echt super. Raar dat deze plek nog niet bezet was…. Dus alle makrelen worden schoon gemaakt en gaan op de bbq of op toastjes of in de rookoventjes… Heerlijk! Dan nog een groot stuk vlees: picanha (staartstuk van een rund) en wat salade.. En dan komt opeens een man uit de bosjes.. Blijkt hij de eigenaar van dit eilandje te zijn!! Allervriendelijkst vertelt hij dat we lekker mogen blijven en laat hij zien waar we nog meer hout voor het vuur kunnen vinden! Wat een super ontvangst!

IMG_8474 IMG_8455 IMG_8420

 

Nadat we twee flessen wijn in zijn motorbootje hebben achtergelaten, gaan we de volgende ochtend op tijd weg om naar ons volgende eilandje te zeilen, Tjamsoya. Althans dat was de bedoeling. We hadden helaas weer tegenwind (maar wel heeeel veel zon) en dus weer laveren. Toen we 4 uur de ene kant op hadden gezeild en daarna 4 uur de andere kant, waren we zeker nog 8 uur verwijderd van deze stek. Het begon ook erg hard te waaien.. Windkracht 6, hoge golven, dus we besloten om naar Mandal te gaan.

IMG_8513

Daar kwamen we aan in een overvolle haven… Zaterdag is de dag dat ook de Noren het water op gaan en vertoeven in de havens.. Wat een drukte. Na een paar rondjes te hebben gevaren, hadden we een plekje en konden we even bijkomen van een lange, enerverende zeildag. We hadden een erg zenuwachtige buurman die naar Stavanger moet, maar in de haven was gebleven vanwege de wind… Jan had heerlijke rib eye gemaakt in de oven en lekkere lamsracks… Met zijn allen in de Walkabout gegeten van dit lekkers. Ik kom echt 10 kilo aan deze vakantie. Na het eten hebben Paul en ik de Uranienborg beklommen. Daar heb je erg mooi uitzicht op de haven en over de scheren van Mandal.

Zondag gaan we na een lekker bakkie met zijn allen op de motor tussen alle eilandjes door naar Kristiansand; weer een stukje meer naar het oosten van Noorwegen. Mandal ligt op het uiterste zuidpuntje, dus nu zijn we officieel aan de oostkust. Ook nu vissen we terwijl we varen. Nog geen minuut nadat Erwin zijn parafaan uitgooit, heeft hij weer 3 makrelen. Dan weer 3 bij Jan! Over de
marifoon horen we: en Paul, hoeveel heb jij er al? Paul geeft geen antwoord…haha. In de haven van Kristiansand is geen plek voor onze
boten, dus varen we door naar een klein dorpje eraan vast, Korsvik. Vooral een steiger bedoeld voor speedbootjes, maar gelukkig een grote steiger voor ons. Het is een publieke steiger, dus we liggen gratis vannacht. Dat heft de hoge prijs van gister weer een beetje op (toen was de ligplaats € 40). Lekker makreel op de bbq en voor de aardigheid nog maar een entrecote. En wat broccoli voor de vitamientjes… Mijn eerste boek heb ik trouwens uit. ‘Dansen in de hemel’. Vooral aan het einde erg aangrijpend!

Onze eerste week in Noorwegen is voorbij gevlogen!! We genieten volop en ik vergeet gewoon te schrijven… Goed teken dus! Tot snel!!

  3 comments for “Navigeren tussen de eilandjes (scheren) door

 1. riet en ton
  14/07/2014 at 15:10

  Jullie hebben het wel naar je zin zo te lezen.
  verder gaat het goed met de katten.
  en met ons ook natuurlijk
  veel plezier en lieve groeten van ons.
  neen er maar een lekker .

 2. Je zus
  14/07/2014 at 22:27

  Super leuk om te lezen hoe erg jullie ‘t naar je zin hebben! En wat een gave foto’s! Wauw! xxxx

 3. Moeders
  19/07/2014 at 22:05

  Lieve kids,
  Er zit een kink in de kabel qua emailmeldingen.
  Ik was ervan uitgegaan dat er zelfs geen tijd was om te schrijven.
  Ik heb dus enige achterstand opgelopen maar ben deze snel aan het inhalen.
  Wat een avonturen allemaal; vooral de visvangst is zo herkenbaar.
  Papa vervoerde vroeger rioolkokers met het duurste vistuig per vliegtuig naar onze vakantiebestemming. Die Spaanse jochies hengelden met een bamboestokje en vingen voor een heel dorp. Wij kregen van pa na een dag ‘vissen’ een emmertje met twee/drie krabjes te zien. (haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *